Skip to main content

Transformă școala ta în “Școala Viitorului” cu aplicațiile G Suite for Education și ADMA

Pentru că la Edu Apps credem în importanța tehnologiei și inovației în educație și pentru că ne dorim să facilităm accesul la aplicații moderne pentru cât mai multe școli din România, echipa noastră a dezvoltat aplicația ADMA pentru învățământul preuniversitar, o soluție care este interconectată cu platforma SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România). Modulul Basic al aplicației ADMA este disponibil gratuit pentru instituțiile educaționale din România și vă ajută să implementați ușor și rapid în școală aplicațiile Google pentru educație.

În contextul în care, din toamnă, în noua programă școlară pentru disciplina „Informatică și TIC” din învățământul gimnazial se recomandă și utilizarea aplicațiilor care fac parte din licența gratuită G Suite for Education, în acest articol voi face o trecere în revistă a principalelor avantaje ale aplicațiilor Google pentru educație vă voi prezenta pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a implementa în școală G Suite for Education și cum să ușurați acest proces cu ajutorul aplicației ADMA pentru învățământul preuniversitar, o soluție dezvoltată de echipa Edu Apps.

Ce beneficii generează aplicațiile Google pentru educație pentru școală

  • Cu aplicațiile G Suite for Education se pot îmbunătăți predarea, învățarea și colaborarea în întreaga școală
  • Instituțiile educaționale beneficiază gratuit de aplicații intuitive ușor de folosit la clasă și de acasă
  • Creșterea motivației elevilor prin lecții interactive, o mai bună înțelegere a teoriei predate și a studiilor de caz
  • Comunicare în timp real și o mai bună colaborare profesor – elev, elev – elev, profesor – părinte
  • Elevii își dezvoltă abilitățile digitale, gândirea critică și creativitatea
  • Spațiu de stocare nelimitat pentru contul Gmail, protecție antispam, o funcție puternică de căutare și calendare integrate
  • Spațiu de stocare nelimitat pentru creare, stocare și distribuire de documente cu aplicația Google Drive (de ex. fișiere text, prezentări, foi de calcul, formulare, videoclipuri, fotografii)
  • Reducerea costurilor pentru echipamente și licențe software și economie de timp

10 lucruri pe care profesorii le pot face cu aplicațiile Google pentru educație

1

Să utilizeze aceste instrumente digitale gratuite pentru învățarea mixtă (blended learning) deoarece pachetul G Suite for Education include aplicații pentru comunicare, colaborare și stocare de date accesibile atât de la școală, dar și de acasă sau oriunde există o conexiune la Internet
2

Să creeze planuri de lecție interactive și fișe de lucru pentru elevi (Google Classroom, Google Docs, Google Forms, Google Sheets, Google Slides ș.a.m.d.)
3

Să creeze teme și teste, să colecteze temele și să facă evaluări online (Google Classroom, Google Docs, Google Forms, Google Sheets, Google Slides)
4

Să urmăreasă evoluția elevilor (Google Classroom)
5

Să gestioneze portofoliile elevilor și documentele materiei predate (Google Classroom, Google Drive)
6

Să trimită rezumate părinților despre activatea elevilor, adică atât note obținute cât și temele pe care le au de făcut (Google Classroom)
7

Să facă schimb de experiență și să interacționeze cu membrii comunităților educaționale (Google Plus, Google Hangouts, GEG România)
8

Să gestioneze calendarul de proiecte și teme pentru disciplinele predate (Gmail, Google Calendar, Google Drive)
9

Să organizare ședințe cu părinții și evenimente educaționale (Gmail, Google Calendar, Google Hangouts, Google Sites)
10

Să creeze site-uri pentru disciplina predată sau pentru clasă (Google Sites)

Etapele principale pentru a implementa aplicațiile G Suite for Education și ADMA în școala ta

Înainte de a vă prezenta etapele principale pentru implementarea G Suite for Education în școală, doresc să subliniez faptul că orice tip de instituție educațională din învățământul de stat sau din învățământul privat (grădiniță, școală generală, liceu) poate folosi în mod gratuit aplicația ADMA pentru învățământ preuniversitar (Modul Basic) și serviciile G Suite for Education pentru a optimiza procesele de administrare, comunicare, predare și învățare.

De ce este utilă aplicația ADMA în procesul de implementare G Suite for Education? Pe baza datelor înregistrate în platforma SIIIR, aplicația ADMA asigură crearea în mod automat a conturilor de utilizator pentru personal (cadre didactice, personal didactic auxiliar etc.) dar și pentru elevi. Astfel aplicația ADMA devine un instrument esențial pentru toți administratorii TIC din orice școală.

Modulul Basic al aplicației ADMA poate fi activat oricând în mod gratuit de către orice grădiniță, școală generală sau liceu din învățământul preuniversitar, cu respectarea cerințelor de instalare (a se consulta Ghidul de activare licență G Suite și instalare ADMA prezentat mai jos), fără a fi necesară semnarea unui contract și fără a genera costuri pentru școală.

De asemeneea, este bine să știți că licența G Suite for Education este oferită în mod gratuit de către compania Google pentru orice instituție educațională. Această licență are valabilitate nelimitată și numărul de conturi poate să depășească 10.000 de utilizatori/instituție educațională, cu posibilitatea de extindere.

Implementează în 3 pași aplicațiile G Suite for Education și ADMA în școala ta

Etape Activitate
Pasul 1
Pasul 2
  • Activați serviciile de bază G Suite for Education (de exemplu Gmail, Calendar, Drive, Classroom ș.a.m.d.)
Pasul 3
  • Instalați aplicația ADMA SIIIR - Modul Basic din consola de administrare Google, sincronizați datele folosind un cont de utilizator SIIIR, printați și distribuiți codurile de activare pentru conturile G Suite for Education (profesori, elevi).

Pentru a ajuta instituțiile educaționale care doresc să implementeze G Suite for Education, echipa noastră a conceput un ghid în care sunt prezentați în detaliu toți pașii, de la etapa de activare a licenței Google pentru educație până la distribuirea codurilor de activare pentru utilizatorii G Suite for Education, cu ajutorul aplicației ADMA pentru învățământul preuniversitar (Modulul Basic).

Învățați să utilizați aplicațiile Google pentru educație

Dacă doriți să învățați pe cont propriu cum să utilizați aplicațiile Google pentru educație vă invit să accesați resursele gratuite de mai jos.

Alternativ, dacă sunteți începători și doriți să învățați să utilizați aplicațiile Google pentru educație direct de la un formator, puteți să participați la cursurile pentru profesori și administratori TIC organizate de Edu Apps – partener Google pentru educație și partenerii săi. Momentan, în parteneriat cu CCD București, organizăm cursul acreditat “Aplicațiile Google în educație – Începători”, însă, din toamnă, vom putea organiza cursuri într-o nouă formulă și în alte orașe din țară.

Ștefan Apăteanu

Fondator Edu Apps, Google Top Contributor, Formator