Skip to main content

Google Classroom: aplicația ideală pentru educație la Clasa Viitorului

În calitate de profesor TIC cu o experiență de predare de peste 10 ani în învățământul preuniversitar, m-am bucurat să văd că se recomandă folosirea resurselor educaționale gratuite la clasă, în noua programă școlară pentru disciplina „Informatică și TIC” – clasele a V-a – a VIII-a, valabilă începând cu anul școlar 2017-2018.

Printre resursele educaționale incluse în programă se regăsesc aplicațiile Google pentru educație (G Suite for Education), inclusiv Google Classroom, o aplicație pe care o folosesc cu succes încă de la lansare, datorită avantajelor pe care le oferă atât pentru profesori cât și pentru elevi.

În continuare, voi expune motivele pentru care recomand aplicația Google Classroom în învățământul preuniversitar, pe baza experienței mele de aproape trei ani de utilizare și implementare la orele de TIC și informatică pentru peste 850 de elevi din Baia Mare.

De ce să utilizezi aplicația Google Classroom în învățământul preuniversitar

Google Classroom este o aplicație pentru educație inclusă în pachetul G Suite for Education care a fost dezvoltată de către Google în colaborare cu profesorii pentru a-i ajuta să economisească timp și să își organizeze orele într-un mod eficient. În același timp, Google Classroom îi ajută pe profesori să comunice mai ușor și în timp real cu elevii, părinții și colegii lor, profesori.

Aplicația a fost lansată de către Google în august 2014 și este folosită astăzi de peste 20 de milioane de profesori și elevi din întreaga lume (Sursa: Google).

Google Classroom este o platformă web gratuită, cu o interfață disponibilă și în limba română, care integrează celelalte servicii G Suite pentru educație, precum: Google Docs, Google Slides, Google Sheets, Google Forms, Google Sites, Google Drive și Google Calendar.

20 de motive pentru care să folosești Google Classroom

1

Aplicație gratuită și sigură

Aplicația Google Classroom nu conține reclame și nu folosește niciodată conținutul sau datele elevilor sau profesorilor în scopuri publicitare.
2

Aplicație accesibilă oriunde și oricând

Puteți accesa Google Classroom cu orice navigator de Internet al unui computer (de ex. Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari) sau de pe dispozitivele mobile, deoarece Classroom este disponibilă pentru sistemele Android și iOS (descărcare din Google Play Store sau App Store pentru iOS).
3

Ușor de configurat

Cu aplicația Google Classroom profesorii pot crea un curs și pot invita elevi și profesori colaboratori să se alăture cursului.
4

Adăugați ușor elevii la curs

Elevii pot să se alăture unui curs printr-un cod, oferind profesorului mai mult timp pentru a preda.
5

Gestionați mai multe cursuri

Puteți să reutilizați postările cu anunțurile, temele și întrebările din fluxurile altor cursuri.
6

Predați împreună cu alți profesori

Pentru a vă ajuta să gestionați activitățile și temele din cadrul fluxului, puteți invita până la 20 de profesori colaboratori pentru un singur curs Google Classroom.
7

Creați șabloane printr-un sigur clic

Puteți crea fișiere individuale pentru fiecare elev, printr-un singur clic, distribuind șabloane de orice tip (documente, prezentări, foi de calcul, imagini etc.).
8

Creați materiale de evaluare complexe

Adăugați materiale de facilitare la sarcinile de lucru, cum ar fi videoclipurile YouTube, chestionare cu Google Forms, fișiere de tip PDF și alte fișiere din dosarele Google Drive. Profesorii și elevii pot desena, pot scrie note și evidenția datele în aceste documente cu ajutorul aplicației Google Classroom de pe dispozitivele mobile.
9

Personalizați temele

Adăugați opțional un subiect pentru teme pe care să îl utilizați pentru o filtrare eficientă și găsire rapidă, un termen de predare pentru temele elevilor pentru a putea vizualiza temele întârziate, temele nefinalizate și punctajul de evaluare în funcție de fiecare temă.
10

Pregătiți conținutul unui curs în avans

Puteți programa anunțurile, întrebările și temele pentru a fi postate automat în fluxul cursului, la o anumită dată și la o anumită oră. Astfel, elevii vor avea acces la informații doar în momentul în care au nevoie de ele și se pot organiza mai bine.
11

Creați rapid sondaje de opinie

Postați o întrebare pentru elevi cu variante multiple de răspuns, apoi puteți să vizualizați răspunsurile selectate de către elevi, direct din aplicația Google Classroom.
12

Personalizați tema cursului

Schimbați modelul de culoare pentru curs, imaginea temei din galeria de poze implicite sau încărcați o fotografie nouă.
13

Păstrați resursele într-un singur loc

Puteți să creați o pagină de resurse a cursului pentru documente cum ar fi: programa cursului sau programa școlară, manuale electronice, modalitățile de evaluare, regulile clasei, catalogul virtual, metodologii, norme de lucru și de protecție, instrucțiuni de securitate și sănătate în muncă etc.
14

Lucrați în cel mai organizat mod

Google Classroom vă permite să revizuiți munca elevilor incluzând sarcini, întrebări, note și comentarii. Puteți să vizualizați activitatea pentru un anumit curs sau pentru toate și să sortați ceea ce trebuie revizuit. De asemenea, profesorii pot organiza fluxul cursului prin adăugarea de subiecte la postări și prin filtrarea acestora după subiectele selectate.
15

Evaluați și acordați note rapid și ușor

Sortați elevii alfabetic, vizualizați cine a predat tema, notați temele și adăugați comentarii private. În plus, adnotați și oferiți feedback pentru teme, inclusiv din versiunea mobilă a aplicației. Google Classroom vă permite să exportați rezultatele evaluărilor într-o foaie de calcul sau într-un fișier de tip CSV.
16

Comunicați rapid, eficient și în timp real

Profesorii au posibilitatea de a crea teme, de a trimite anunțuri și de a începe imediat discuții cu elevii de la curs. Aceștia interacționează între ei sau cu profesorii, distribuind resurse în fluxul cursului sau prin e-mail.
17

Oferiți feedback în timp real

Vizualizați, comentați și editați fișierele în care lucrează elevii, în timp real. Puteți face adnotări direct de pe dispozitivul mobil.
18

Inițiați dezbateri cu elevii și gestionați discuțiile

Puteți posta anunțuri, angaja elevii în discuții bazate pe întrebări sau muta subiecte importante pentru a fi poziționate primele în fluxul cursului. În plus, aplicația vă permite să gestionați permisiunile pentru cei care pot face postări și să excludeți din discuție anumiți elevi, dacă decideți că aceștia și-au pierdut dreptul de a posta sau de a comenta în cadrul fluxului unui curs.
19

Distribuiți conținutul printr-un singur clic

Cu ajutorul extensiei Trimiteți în Google Classroom puteți distribui către elevi sau colaboratori link-uri, videoclipuri și imagini de pe Internet.
20

Comunicați cu părinții

Profesorii pot invita părinții și tutorii să se înscrie pentru a primi prin e-mail un rezumat al cursului. Rezumatul Google Classroom pentru părinți include sarcinile de lucru ale elevilor sau temele nerealizate. De asemenea, părinții primesc anunțurile și întrebările postate de profesori în fluxul cursului la care s-au înscris.

Funcționalități principale pentru utilizatorii Google Classroom

Rol Utilizare Google Classroom
Profesorii
  • Creează și gestionează cursuri
  • Creează, gestionează, distribuire, primesc și evaluează teme
  • Evaluează rapid, direct și în timp real
Elevii
  • Creează sau încarcă, trimit și predau temele
  • Consultă materialele, activitățile și termenele temelor
  • Primesc/Oferă feedback și primesc note
Părinții/Tutorii
  • Primesc rezumate ale activității copiilor via e-mail. Aceste rezumate includ informații despre sarcinile de lucru următoare, activitatea din cadrul cursului și despre temele nerezolvate la timp.

Părinții sau tutorii nu se pot conecta la Google Classroom în mod direct. Aceștia vor primi informațiile într-un raport trimis la adresa de e-mail personală.

Administratorii TIC
  • Creează, vizualizează sau șterg orice curs Google Classroom din domeniul pe care îl administrează
  • Adăugă sau exclud elevi sau profesori din cadrul cursurilor
  • Vizualizează activitățile aferente tuturor cursurilor din domeniul administrat

Exemplu de lecție: cum să predai ”Siguranța pe Internet” cu Google Classroom

Pentru a vă convinge cât de practic și cât de ușor este să predai o lecție cu Google Classroom, vă ofer un exemplu personal de bună practică, din perspectiva profesorului, în videoclipul demonstrație Google Classroom.

Acest videoclip este creat în limba română și conține o secvență demonstrativă cu 4 momente ale lecției ”Siguranța pe Internet”.

  • Prezentarea lecției: captarea atenției elevilor cu ajutorul unei prezentări care descrie tema și obiectivele lecției – prezentare realizată cu Google Slides
  • Aplicarea chestionarelor: răspunsurile elevilor la chestionarul “Cum utilizezi Internetul?” creat cu aplicația pentru formulare Google Forms, analiza răspunsurilor primite într-o foaie de calcul Google Sheets și dezbaterea acestora
  • Vizionarea videoclipurilor: cu ajutorul aplicațiilor Google Drive și YouTube, profesorul propune elevilor să vizioneze două clipuri, iar la final să răspundă la întrebarea “Tu cum ai proceda în locul personajelor?”
  • Prezentarea temei de proiect: elevii primesc tema de proiect care include șablonul proiectului și grila de evaluare realizate cu aplicațiile Google Docs și Google Drawings.

Ce spun elevii mei despre aplicația Google Classroom

Pentru a măsura impactul pe care l-a avut aplicația Classroom asupra elevilor mei în cadrul orelor de TIC și informatică, în martie 2015, am realizat un sondaj la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Baia Mare pe un eșantion de 130 de elevi (clasele IX -XI).

Rezultatele au indicat faptul că:

  • 98,4% dintre elevi își doreau să utilizeze Google Classroom la ora TIC și în anul școlar următor
  • 82,9% dintre elevi au declarat că își doresc să folosească Google Classroom și la alte materii.

Iată câteva dintre răspunsurile oferite de elevi la întrebarea “Descrie/Identifică câteva beneficii ale platformei de e-learning Google Classroom”:

  • Ușor de utilizat și este foarte utilă.
  • Îmi place Classroom deoarece este mai ușor de învățat, iar lecțiile și temele sunt mai distractive și ușoare.
  • Îmi place foarte mult pentru că orele devin mai interesante și nu mai e nevoie să scriem foarte mult în caiete.
  • Cu ajutorul platformei poți învăța și înțelege mai ușor lecțiile.
  • Este foarte utilă și putem să predăm temele de acasă. Putem oricând să facem temele.
  • Îmi place Classroom-ul deoarece învățăm multe lucruri noi, facem teme care mi se par ușoare și plăcute, nu obositoare.
  • Putem să comunicăm mult mai ușor cu domnul profesor, accesăm mult mai ușor lecțiile.

Ce trebuie să faci ca să folosești Google Classroom în școala ta

Pentru a utiliza Classroom în școală este necesară activarea licenței G Suite for Education pentru instituția educațională pe care o reprezentați. Este nevoie să faceți acest lucru, deoarece, pentru autentificarea în această aplicație, nu puteți utiliza un cont de Gmail personal și nicio altă adresă de e-mail. Altfel spus, după migrarea la G Suite for Education numele de utilizator va avea forma NumeleTău@ȘcoalaTa.ro.

Licența G Suite for Education este oferită în mod gratuit de către Google pentru orice instituție educațională și are valabilitate nelimitată (numărul de conturi poate să depășească 10.000 de utilizatori).

După migrarea la G Suite for Education veți putea utiliza în mod gratuit toate serviciile incluse în pachetul de aplicații Google pentru educație:

  • Aplicații pentru comunicare: Gmail, Calendar, Hangouts, Google Plus
  • Aplicații pentru colaborare: Google Classroom, Google Docs, Google Sheets, Google Slides, Google Forms, Google Drawings, Google My Maps, Google Sites
  • Aplicații pentru stocare de date: Google Drive și Google Vault.

Activează G Suite for Education pentru școala ta

Pentru mine, Google Classroom reprezintă Clasa Viitorului: o predare cu instrumente digitale moderne și o organizare eficientă pentru profesor, și, nu în ultimul rând, lecții interactive și interesante pentru elevi care îi ajută pe aceștia să fie mai implicați în propria învățare și să dezvolte abilități digitale utile în viitor.

Să nu vă gândiți că pentru a utiliza aplicația Google Classroom sau celelalte aplicații Google pentru educație este necesar să fii profesor de informatică sau expert în domeniul tehnologiei. Dacă aveți competențe de bază în utilizarea computerului, veți utiliza ușor Google Classroom pentru că această aplicație are o interfață prietenoasă și nesofisticată. Vă garantez că, pentru elevi, va fi la fel de ușor și de plăcut!

Mă bucur că eu și elevii mei facem parte dintre cei peste 70 de milioane de utilizatori ai aplicațiilor G Suite for Education din întreaga lume și sunt sigur că numărul profesorilor și elevilor din România care vor folosi Google Classroom va fi din ce în ce mai mare.

Florin Pop

Profesor TIC, trainer certificat Google for Education și formator