Google Classroom: aplicația ideală pentru educație la Clasa Viitorului
În calitate de profesor TIC cu o experiență de predare de peste 10 ani în învățământul preuniversitar, m-am bucurat să văd că se recomandă folosirea resurselor educaționale gratuite la clasă, în noua programă școlară pentru disciplina „Informatică și TIC” – clasele a V-a – a VIII-a, valabilă începând cu anul școlar 2017-2018.
Printre resursele educaționale incluse în programă se regăsesc aplicațiile Google pentru educație (G Suite for Education), inclusiv Google Classroom, o aplicație pe care o folosesc cu succes încă de la lansare, datorită avantajelor pe care le oferă atât pentru profesori cât și pentru elevi.
În continuare, voi expune motivele pentru care recomand aplicația Google Classroom în învățământul preuniversitar, pe baza experienței mele de aproape trei ani de utilizare și implementare la orele de TIC și informatică pentru peste 850 de elevi din Baia Mare.
De ce să utilizezi aplicația Google Classroom în învățământul preuniversitar
Google Classroom este o aplicație pentru educație inclusă în pachetul G Suite for Education care a fost dezvoltată de către Google în colaborare cu profesorii pentru a-i ajuta să economisească timp și să își organizeze orele într-un mod eficient. În același timp, Google Classroom îi ajută pe profesori să comunice mai ușor și în timp real cu elevii, părinții și colegii lor, profesori.
Aplicația a fost lansată de către Google în august 2014 și este folosită astăzi de peste 20 de milioane de profesori și elevi din întreaga lume (Sursa: Google).
Google Classroom este o platformă web gratuită, cu o interfață disponibilă și în limba română, care integrează celelalte servicii G Suite pentru educație, precum: Google Docs, Google Slides, Google Sheets, Google Forms, Google Sites, Google Drive și Google Calendar.
20 de motive pentru care să folosești Google Classroom
Funcționalități principale pentru utilizatorii Google Classroom
Rol | Utilizare Google Classroom |
Profesorii |
|
Elevii |
|
Părinții/Tutorii |
Părinții sau tutorii nu se pot conecta la Google Classroom în mod direct. Aceștia vor primi informațiile într-un raport trimis la adresa de e-mail personală. |
Administratorii TIC |
|
Exemplu de lecție: cum să predai ”Siguranța pe Internet” cu Google Classroom
Pentru a vă convinge cât de practic și cât de ușor este să predai o lecție cu Google Classroom, vă ofer un exemplu personal de bună practică, din perspectiva profesorului, în videoclipul demonstrație Google Classroom.
Acest videoclip este creat în limba română și conține o secvență demonstrativă cu 4 momente ale lecției ”Siguranța pe Internet”.
- Prezentarea lecției: captarea atenției elevilor cu ajutorul unei prezentări care descrie tema și obiectivele lecției – prezentare realizată cu Google Slides
- Aplicarea chestionarelor: răspunsurile elevilor la chestionarul “Cum utilizezi Internetul?” creat cu aplicația pentru formulare Google Forms, analiza răspunsurilor primite într-o foaie de calcul Google Sheets și dezbaterea acestora
- Vizionarea videoclipurilor: cu ajutorul aplicațiilor Google Drive și YouTube, profesorul propune elevilor să vizioneze două clipuri, iar la final să răspundă la întrebarea “Tu cum ai proceda în locul personajelor?”
- Prezentarea temei de proiect: elevii primesc tema de proiect care include șablonul proiectului și grila de evaluare realizate cu aplicațiile Google Docs și Google Drawings.
Ce spun elevii mei despre aplicația Google Classroom
Pentru a măsura impactul pe care l-a avut aplicația Classroom asupra elevilor mei în cadrul orelor de TIC și informatică, în martie 2015, am realizat un sondaj la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Baia Mare pe un eșantion de 130 de elevi (clasele IX -XI).
Rezultatele au indicat faptul că:
- 98,4% dintre elevi își doreau să utilizeze Google Classroom la ora TIC și în anul școlar următor
- 82,9% dintre elevi au declarat că își doresc să folosească Google Classroom și la alte materii.
Iată câteva dintre răspunsurile oferite de elevi la întrebarea “Descrie/Identifică câteva beneficii ale platformei de e-learning Google Classroom”:
- Ușor de utilizat și este foarte utilă.
- Îmi place Classroom deoarece este mai ușor de învățat, iar lecțiile și temele sunt mai distractive și ușoare.
- Îmi place foarte mult pentru că orele devin mai interesante și nu mai e nevoie să scriem foarte mult în caiete.
- Cu ajutorul platformei poți învăța și înțelege mai ușor lecțiile.
- Este foarte utilă și putem să predăm temele de acasă. Putem oricând să facem temele.
- Îmi place Classroom-ul deoarece învățăm multe lucruri noi, facem teme care mi se par ușoare și plăcute, nu obositoare.
- Putem să comunicăm mult mai ușor cu domnul profesor, accesăm mult mai ușor lecțiile.
Ce trebuie să faci ca să folosești Google Classroom în școala ta
Pentru a utiliza Classroom în școală este necesară activarea licenței G Suite for Education pentru instituția educațională pe care o reprezentați. Este nevoie să faceți acest lucru, deoarece, pentru autentificarea în această aplicație, nu puteți utiliza un cont de Gmail personal și nicio altă adresă de e-mail. Altfel spus, după migrarea la G Suite for Education numele de utilizator va avea forma NumeleTău@ȘcoalaTa.ro.
Licența G Suite for Education este oferită în mod gratuit de către Google pentru orice instituție educațională și are valabilitate nelimitată (numărul de conturi poate să depășească 10.000 de utilizatori).
După migrarea la G Suite for Education veți putea utiliza în mod gratuit toate serviciile incluse în pachetul de aplicații Google pentru educație:
- Aplicații pentru comunicare: Gmail, Calendar, Hangouts, Google Plus
- Aplicații pentru colaborare: Google Classroom, Google Docs, Google Sheets, Google Slides, Google Forms, Google Drawings, Google My Maps, Google Sites
- Aplicații pentru stocare de date: Google Drive și Google Vault.
Pentru mine, Google Classroom reprezintă Clasa Viitorului: o predare cu instrumente digitale moderne și o organizare eficientă pentru profesor, și, nu în ultimul rând, lecții interactive și interesante pentru elevi care îi ajută pe aceștia să fie mai implicați în propria învățare și să dezvolte abilități digitale utile în viitor.
Să nu vă gândiți că pentru a utiliza aplicația Google Classroom sau celelalte aplicații Google pentru educație este necesar să fii profesor de informatică sau expert în domeniul tehnologiei. Dacă aveți competențe de bază în utilizarea computerului, veți utiliza ușor Google Classroom pentru că această aplicație are o interfață prietenoasă și nesofisticată. Vă garantez că, pentru elevi, va fi la fel de ușor și de plăcut!
Mă bucur că eu și elevii mei facem parte dintre cei peste 70 de milioane de utilizatori ai aplicațiilor G Suite for Education din întreaga lume și sunt sigur că numărul profesorilor și elevilor din România care vor folosi Google Classroom va fi din ce în ce mai mare.