Skip to main content

Folosește la clasă resurse digitale pentru lecții interesante și interactive

Pentru a oferi elevilor o experiență interesantă și interactivă la clasă, complementar aplicațiilor Google pentru educație, profesorii pot folosi pentru ore, teme și proiecte numeroase resurse digitale. În plus, pot să fie activi în comunități dedicate educatorilor, să se înscrie în programe educaționale și să participe la competiții.

    Conținut video

    YouTube – unul dintre cele mai populare site-uri din lume – este o resursă foarte bună pentru conținut video educațional care poate fi folosit cu succes la clasă oferind atât o bibliotecă de videoclipuri (peste 10 milioane de videoclipuri educaționale) cât și posibilitatea de a crea și edita videoclipuri proprii. Iată ce poți face cu YouTube pentru clasă: un playlist cu videoclipurile favorite, poți să integrezi videoclipurile în site-ul sau blogul clasei, să faci videoclipuri cu capturi (transcrierea verbală a conținutului videoclipului), să creezi și să editezi adnotări, să adaugi subtitrări și melodii într-un videoclip și multe altele.

    Aplicații: YouTube

    Povești virtuale

    Să spui o poveste în mediul digital este o metodă care îi atrage pe elevi în procesul de învățare. Prin utilizarea unei palete de instrumente online elevii pot experimenta prin folosirea unui set de abilități importante și a unor metode multiple. Pot folosi text, conținut audio și video dar și imagini pentru a-și comunica ideile și pentru a-și întări abilitățile de scriere.

    Notițe cu Chromebook

    Aplicația Google Keep are o interfață intuitivă și prietenoasă și este un instrument util pentru a crea notițe digitale. Poate fi folosită pentru a insera text și imagini, permite partajarea notițele cu alte persoane. În plus, se pot crea liste de activități, remindere, permite salvarea site-urilor utile, înregistrarea vocală, se pot copia notițele în Google Docs, se pot arhiva, șterge și multe altele.

    Aplicații: Google Keep

    Aplicații pentru matematică

    Învățătorii și profesorii pot folosi la clasă mai multe aplicații pentru a ajuta elevii să-și dezvolte abilitățile de matematică printr-o varietate de exerciții, activități, jocuri, simulări interactive, indiferent că vorbim de geometrie, algebră, grafice, statistici, funcții sau alte ramuri ale matematicii.

    Infografice și postere educaționale

    Cu aplicația web PiktoChart profesorii și elevii pot crea materiale vizuale de impact fără să fie necesare cunoștințe de design, pot alege din șabloanele existente, pot personaliza texte, grafice, diagrame pentru infografice, să adauge elemente interactive și multe altele. Aplicația Canva este de asemenea un instrument foarte util pentru a crea materiale (de ex. postere, invitații) în timp ce aplicația web ThingLink îți permite să creezi imagini online interactive.

    Aplicații: PiktoChart, Canva, ThingLink

    Machete 3D

    Design Something este o aplicație gratuită pentru construirea de machete 3D, performantă, ușor de folosit și distractivă. Aplicația permite crearea de figuri 2D folosind instrumente avansate de machetare, design în modul offline, partajarea machetelor în cloud, import de fișiere STL și exportul machetei pentru printare 3D.

    Aplicații: Design Something

    Google Cultural Institute

    Explorează colecții de artă și cultură din peste 1000 de muzee toată lumea, inclusiv din România

    YouTube Edu

    Descoperă, vizionează și distribuie videoclipuri educaționale utile pentru predare

    Khan Academy

    Una dintre cele mai cunoscute platforme de învățare digitală din lume

    World Education Games

    Cea mai mare competiție de jocuri educaționale din lume

    GO-LAB

    Laboratoare de știință online: fizică, astronomie, chimie, biologie, geografie și matematică

    Space Awareness

    Explorează spațiul cu resurse educative, articole, jocuri și interviuri în 11 limbi

    Hour of Code

    Sărbătoriți Ora Internațională de programare, activități pentru elevi și resurse pentru profesori

    CS First

    Planuri de lecții și mecanisme de livrare a conținutului video pentru a crea pentru elevi experiențe captivante în domeniul informaticii.

    Exploring Computational Thinking

    Planuri de lecții, videoclipuri și alte resurse legate de gândirea computațională pentru a facilita includerea in materialul prezentat la clasă, dar și un nou curs online pentru a învăța cum să predai gândirea computațională.

    Project Bloks

    Project Bloks este o nouă platformă Google de programare în curs de dezvoltare care are scopul de a sprijini următoarea generație de programatori, începând cu cei mici. Baza furnizează o formă liberă de joacă în care copiii pot explora conceptele calculatoarelor și programării.

    Blockly Games

    Un mediu de programare vizuală pentru copiii care vor să învețe bazele programării. Jocurile Blockly sunt disponibile în limba română și alte 30 de limbi străine.

    Blockly-based tools

    Librăriile software Blockly le permit dezvoltatorilor să construiască medii de programare vizuală pentru a învăța fundamentele programării. Aceste librării sunt folosite de mai mulți parteneri printre care și code.org, Sphero, Dash and Dot, Ozobot și Open Roberta.

    Comunitățile Google Educator Groups: Învață. Comunică. Inspiră. Progresează.

    Comunitățile Google pentru educatori (Google Educator Groups – GEG) sunt comunități online de profesori, formatori și inovatori în educație care învață și se inspiră reciproc pentru a răspunde nevoilor elevilor și studenților cu ajutorul tehnologiei. Cu Google Educator Groups te poți conecta cu alți educatori și poți învăța mai multe despre utilizarea tehnologiei la clasă.

    Comunitățile Google Educator Groups găzduiesc evenimente care au un format, teme, abordări și durate de desfășurare diferite. Evenimentele comunităților GEG pot fi formale, unele se pot concentra pe rețele, altele se pot desfășura față în față, dar se pot organiza și evenimente GEG integral în mediul online cu ajutorul Google Plus (de ex. GEG Picnics, GEG Speaker Sessions, GEG Hangouts, GEG Training Workshops, GEG Design Workshops).

    Cum te înscrii sau cum înființezi o comunitate GEG
    Orice profesor, formator sau inovator în educație se poate alătura unei comunități GEG.
    Caută în directorul GEG comunitatea GEG cea mai apropiată, urmărește grupul comunității alese pe Google Plus pentru a afla ultimele noutăți și participă la următorul eveniment al grupului.
    Înființarea unei noi comunități GEG se face pe baza unei nominalizări făcute de către alți lideri GEG din lume sau de către inovatori certificați Google for Education.

    Înscrie-te în GEG România

    Google Computer Science for High School: Programul Informatica pentru liceu

    Google Computer Science for High School (CS4HS) este un program de sponsorizare anual finanțat de Google care are ca obiectiv îmbunătățirea domeniului informaticii în sistemul educațional prin furnizarea de fonduri pentru formarea profesională continuă a profesorilor de infomatică din întreaga lume.

    Pentru a aplica la o sponsorizare CS4HS în Europa este necesar să fii afiliat unei instituții de cercetare, universități și/sau o unei organizații non-profit. Este important să verifici înainte criteriile de eligibilitate anuale pentru finanțarea programului în Europa.

    Google recomandă următoarele pentru a crește șansele de reușită ale aplicației: este esențial ca proiectul propus să aibă un conținut relevant pe tema informatică, să creeze materiale noi care pot fi utilizate fie direct la clasă sau care pot fi făcute publice, să aibă potențial pentru a fi implementat la nivel național sau internațional, să conțină detalii precise cu privire la buget și modul de utilizare a fondurilor, să cuprindă activități practice și interactive, de urmărire a progresului și pentru învățarea continuă a grupului țintă, detalii despre cum va fi dezvoltată și/sau sprijinită o comunitate de practică.

    Instituțiile educaționale pot primi o finanțare de maxim 15.000 USD. Aplicațiile pentru acest program se fac anual, inclusiv pentru România. Află mai multe detalii despre program și resurse pentru informatică pe site-ul cs4hs.com.

    Alătură-te comunității Google CS4HS

    Înscrie-te

    Google Innovator Program: Programul inovatorilor în educație

    Orice persoană care este activă în elaborarea și implementarea unor soluții creative și promovează inovația în educație cu ajutorul tehnologiei în școli și organizații poate deveni inovator certificat Google în educație.

    Inovatorii certificați Google for Education colaborează cu Google pentru a crea soluții inovative la cele mai mari provocări din domeniul educației la nivel mondial. Candidații ideali sunt lideri creativi pasionați de folosirea tehnologiilor inovative în învățământ și ambasadori ai schimbării în educație care sprijină constant elevii și profesorii. Proiectele de inovație vizează schimbări inovatoare în educație și influențarea profesorilor și studenților.

    Pentru a deveni inovator autorizat Google în educație trebuie să ai o viziune și soluții inovatoare la o provocare din domeniul educației și să obții certificarea Google Educator Nivelul 2. Candidații sunt selectați pe baza experienței profesionale, a pasiunii pentru educație și a utilizării tehnologiei inovatoare în școli.

    Înscrierile pentru participarea la Innovator Program și la Google for Education Innovation Academy sunt deschise de câteva ori pe an, în diferite locuri din lumea întreagă.

    Aplică sau recomandă un inovator în educație

    Completează formularul

    Programul Google Science Fair

    Google Science Fair este o competiție on-line de știință și tehnologie deschisă la nivel mondial pentru concurenți individuali și echipe din întreaga lume, elevi cu vârsta cuprinse între 13 și 18 ani. Se pot depune proiecte on-line pentru toate domeniile științifice, de la informatică la astrofizică sau orice alt domeniu.

    Printre premii și distincții se află: Grand Prize (de exemplu la ultima ediție marele premiu a fost o bursă de cca. 50.000 USD, cu mențiunea că dacă premiul este câștigat de către o echipă suma se împarte între membrii echipei), The Inspiring Educator Award (pentru cadrele didactice care își inspiră elevii și studenții), Community Impact Awards, The National Geographic Explorer Award (pentru proiecte excepționale care cercetează unele dintre cele mai mari întrebări cu privire la lumea naturală) și multe altele.

    Înscrie-te

    Programul Google RISE Awards

    Compania Google consideră că are o responsabilitate în spriinirea tinerilor care provin din medii variate pentru a dezvolta abilități care îi ajută să nu fie doar consumatori ci și creatori de tehnologie.

    Programul Google RISE sprijină și conectează organizațiile non-profit din întreaga lume pentru a crește echitatea în domeniul informaticii din sistemul educațional cu focus pe egalitatea de gen (atragerea unui număr mai mare de femei în domeniu), minoritățile slab reprezentate în domeniu și tineri care provin din comunități care au venituri foarte mici.

    Bursa RISE include un suport financiar oferit de Google (între 10.000 – 25.000 USD), accesul la un program de 12 luni pentru dezvoltarea capacității care oferă câștigătorilor șansa să beneficieze de experiența Google, suport operațional personalizat în conformitate cu nevoile organizației (de ex. voluntariat și consultanță pro bono), o comunitate de practică (implicarea permanentă a audienței țintă cu ajutorul unei comunități care conectează câștigătorii, alumni și alte persoane astfel încât comunități din întreaga lume să învețe din exemple de bune practici și din lecțiile predate).

    Înscrie-te

    Aplicațiile Google pentru educație la Școala Viitorului

    Află mai multe

    Fă din tehnologie aliatul tău pentru Școala Viitorului

    Soluții pentru educație